Obilniny nad zlato

Obilniny tvorili celé stáročia základ jedálnička našich predkov. Sú dôležité pre svoju výživovú hodnotu a mali by tvoriť 40 – 60 % našej stravy. Zistite, čo o obilninách neviete. Napríklad aj to, že sa dajú piť!

Tajomstvá ukryté v zrnách

Pšenica je kráľovná obilnín a jej prastaré druhy sa u nás pestovali už sedemtisíc rokov pred naším letopočtom. Robí sa z nej nielen chlieb a koláče, ale aj cestoviny, bulgur či kus-kus.

Starším súrodencom pšenice je jačmeň. Bez neho by sme nemali nielen chlieb, vločky, otruby, ale ani pivo, whisky či chutné cereálne nápoje. Jačmeň má dobré účinky pri liečbe vredov žalúdka, pozitívne vplýva na cievy aj srdce. 

Ovos a raž sú vďaka svojej vysokej nutričnej hodnote z výživového hľadiska najhodnotnejšie druhy obilia. Mali by sme ich preto konzumovať každý deň. Dodávajú energiu pri únave a majú nízky glykemický index, čo znamená, že pri ich trávení nedochádza k výrazným výkyvom inzulínu. Postupné uvoľňovanie cukru pomáha udržiavať energiu dlhší čas. Obsahujú kvalitné tuky, bielkoviny a sacharidy.

Ovos a raž sú najlepším zdrojom ľahko rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Obsahujú aj malé množstvo lecitínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje fungovanie nervového systému a taktiež prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu.

Rozpustné zdravie

Už naši predkovia vedeli, že keď zmiešajú v správnom pomere jačmeň a raž, zrná opražia, pomelú a potom zalejú prevarenou vodou, získajú cereálny nápoj, ktorý je lahodný a zdraviu veľmi prospešný. Navyše sa do neho naučili pridávať aj koreň z čakanky (cigórie) a cukrovú repu, aby bola chuť ešte dokonalejšia.

Koreň čakanky sa používa na problémy s pečeňou, žlčníkom, obličkovými a močovými kameňmi. Obsahuje horčiny, ktoré podporujú látkovú výmenu, tvorbu žlče a posilňujú činnosť pečene, čím uľahčujú trávenie. Probiotické zložky posilňujú kondíciu čriev a zabraňujú vzniku zápalov a infekcií.

Bodku za dokonalou chuťou rozpustného cereálneho nápoja dáva melasa z cukrovej repy. „Jačmeň, raž, čakanka aj repa sú zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Ich spoločným pozitívnym prínosom pre organizmus je podpora peristaltiky čriev, teda lepšie trávenie potravy, s čím úzko súvisí posilnenie imunitného systému. Ak sa nápojom z týchto plodín nahradí káva, dochádza aj k posilneniu kardiovaskulárneho systému a k lepšiemu zavodneniu organizmu,“ vymenúva výhody zložiek obilninových nápojov výživový poradca Ing. Libor Javro.

 

Pre uľahčenie používania portálu táto webová stránka používa súbory cookies. Môžete spravovať nastavenia súborov cookies pomocou možností Vášho internetového prehliadača. Kliknite na súhlasím a táto informácia sa už nebude zobrazovať.

Súhlasím